Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie »
03SEP

Huizenprijzen in Rotterdam blijven stijgen, maar wel iets minder hard dan vorig jaar.

,,In Rotterdam stijgen de prijzen nog steeds snel, sneller dan landelijk”, legt Rogier van der Hijden, commercieel directeur bij Calcasa, uit. Landelijk gezien stegen de huizenprijzen het afgelopen kwartaal met 9 procent.

Van der Hijden voegt hier aan toe dat de snelheid van de stijging wel iets afneemt. ,,In het derde kwartaal van vorig jaar stegen de huizenprijzen in Rotterdam met 16 procent en nu is dat dus 11 procent.” Deze ‘afkoeling’ komt volgens Van der Hijden door een aantal factoren. ,,Veel huizenkopers vinden het gewoon te duur worden. Ze denken dat ze nu aan de top van de markt zitten als ze iets willen kopen, dus wachten ze liever even af. Ook is de economische groei wat lager uitgevallen en neemt het consumentenvertrouwen af. Hierdoor neemt het aantal mensen dat biedt op een huis dus ook af.”

Sinds een dieptepunt in 2013 is er sprake van een stijgende trend in de prijzen van koopwoningen. Vergeleken met dat dieptepunt is de prijs van een gemiddelde koopwoning in Rotterdam inmiddels met 61,5 procent gestegen. Van der Hijden legt uit dat de huidige oververhitting van de woningmarkt te maken heeft met de lage rentestand en met het feit dat er meer mensen zijn die een woning willen kopen dan dat er woningen zijn. ,,Er is een woningtekort en dat wordt niet ingelopen. Er wordt wel gebouwd - meer dan in 2013 - maar steden kunnen de vraag nog niet bijbenen.”

Grootste stijging bij goedkope woningen

De stijging van de huizenprijzen is het sterkst terug te zien in woningen tot 150.000 euro. Hoe goedkoper de woning, hoe hoger de stijging van de prijs, blijkt uit de cijfers. Vooral starters lijken hierdoor de dupe te worden van de drukte op de woningmarkt.

Hoe de markt er in de toekomst uit zal zien, is volgens Van der Hijden moeilijk in te schatten. ,,Voorspellen is lastig. We zien wat afkoeling, maar de stijging van de prijzen blijft fors. Je kunt weinig zeggen over hoe het zal zijn over een jaar.”« Terug

Opslagruimte huren voor korte periode in RotterdamWoning of beleggingsobject in RotterdamWinkelruimte huren in omgeving RotterdamGemeubileerde kantoorruimte huren in RotterdamGoedkope bedrijfsruimte huren in RotterdamPrivacy & Cookies